torstai 10. helmikuuta 2011

Suklaa parantaa kaiken

jopa sen itkupotkuraivari-mielialan. Tänään on ollut ikävin päivä raskaudessa tähän mennessä. Aamulla otti todella pahasti päähän herätessä. Ongelmana oli ainoastaan se, että piti taas herätä omasta sängystä eikä Otus ollut antanut merkkejä vuokra-ajan päättymisestä yön aikana. Tiedän, ettei tässä ole mitään hätää ja ensi viikolla siirrytään jo Kättärin hellään huomaan, ellei seuraavien parin päivän aikana tapahdu mitään. Silti tänään mielen valtasi ärsytys ja mua-ei-kiinnosta-enää-mikään -fiilis. Ei ihme sinänsä, sillä olen ollut kotona jo marraskuun puolivälistä, joten samat seinät ja sama seura alkaa jo tulla korvista. Onneksi tähän vaivaan löytyi murjotuksen jälkeen parannus: hasselpähkinäsuklaa. Nyt jo melkein hymyilyttää.

Hyvä puoli tässä lasketun ajan ylittäneessä raskaudessa on se, että viime päivinä on Otukselle valmistunut yhtä ja toista. Nyt sitä toista...

For the Wee one

Nuttu
Minttu sekä Ville (Ravelryssä)
Malli: BabyDROPS b14-27 Takki, housut ja huopa
Koko: 1/3 kk
Lanka: SandnesGarnin Lanett, värit 1012 (luonnonvalkoinen) ja 8913 (mintunvihreä)
Menekki: Molempia oli 100 grammaa, molempia jäi reilusti.
Puikot: 2.5 mm
Muuta: kolme nappia ja tiheys ihan päin seiniä

Junasukka
Tsuuh-tsuuh (Ravelryssä)
Malli: Vauvan sukka
Lanka: SandnesGarnin Lanett, 1012
Menekki: 29 grammaa
Puikot: 2.5 mm

Otuksen setti
Tumput (Ravelryssä)
Malli: Oma. 36 silmukkaa, 2o2n joustin varressa ja kärjessä leveä nauhakavennus
Lanka: SandnesGarnin Lanett, 8913
Menekki: 12 grammaa
Puikot: 2.5 mm

Pipa (Ravelryssä)
Malli: Norwegian Sweet Baby Cap
Koko: 6 kk
Lanka: SandnesGarnin Lanett, 1012 ja 8913
Menekki: yhteensä 23 grammaa
Puikot: 2.5 mm ja 3 mm
Muuta: Nauhat putkineulosta 3 silmukalla. Nyt opettaja tahtoo opettaa: i-cord on suomeksi putkineulosta. Nih! Menen taas nipottamaan kulman taakse.

Yhteensä lankaa näihin kaikkiin meni 207 grammaa. Valkoista enemmän kuin mintunvihreää. Muitakin vauvajuttuja on valmistunut, mutta niistä joskus myöhemmin, jos silloinkaan. Vaippahousut ja minä ei oikein tulla toimeen, tai sitten kaikki on hahtuvan syytä.

Asiasta näkkileipään eli pyykin pesemiseen. Luin tänään ilokseni Suomen Kuvalehteä (5/2011), jossa oli artikkeli pesulatoimintojen kilpailutuksesta. Osana tätä artikkelia oli lyhyt tietoisku viileän pesuveden riskeistä. Itse artikkeli käsitteli kyseenalaista virolaista pesulaa ja sen antamaa väärää tietoa kilpailutusten yhteydessä. Eräs näistä vääristä tiedoista oli se, että  pesula väittää pystyvänsä pesemään puhdasta pyykkiä +20 asteessa, melkein ilman kemikaaleja ja vähäisellä vedenkulutuksella. Lyhyempään tietoiskuun oli haastateltu HY:n Hjelt-instituutin hygienian ja mikrobiologian laboratorion johtajaa Kirsi Laitista, joka yksiselitteisesti toteaa, ettei pyykki puhdistu näin alhaisissa lämpötiloissa. Samasta tekstistä käy myös ilmi, että laitoksella oli tutkittu pesuainetta, joka lupaa puhdistaa pyykin +25 asteessa. Lupaus, joka ei toteutunut lian poistamisen eikä bakteerien tappamisen suhteen. Mitä virkaa on siis aineella ja pesulämpötilalla, joka ei toimi?

Olen aiemminkin avautunut näistä nykyisistä pesuohjeista ja tämä artikkeli saa minut vaan lisäämään vettä myllyyn. Varsinkin, kun Laitinen toteaa, että suolistoperäiset mikrobit kestävät lämpöä ja voivat lisääntyä +45 asteeseen asti. Tämä herätti huomioni siksi, että törmäsin kestovaippa-asioissa vaippoihin, joiden suosituspesulämpötila oli +40 (yhdet sellaiset löytyivät jopa äitiyspakkauksesta). Miksi minä tahtoisin käyttää vaippoja, joiden hygieenisyys pidemmän käytön jälkeen olisi todella kyseenalaista? Emmehän me aikuisetkaan käytä pyyhkeitä tai lakanoita, jotka huitaisen "puhtaaksi" maapallon pelastavilla alhaisilla pesulämpötiloilla ja meillä on sentään jo jonkinlainen vastustuskyky. Meidän perheessä myös ne intiimimmät vaatteet päätyvät useimmiten +60 pesuun, ihan hygieniasyistä, jos vain materiaalit antavat myöten. Niin hullu en tosin ole, että laittaisin rintaliivit ja pitsiset unelmat sinne sekaan. Tässä kohtaa täytyy nostaa lippaa H&M:lle, jonka puuvillaisten sukkien ja alushousujen pesuohje sanoo yksiselitteisesti +60 astetta. Me like!

Lähden nyt tutkimaan pyykkikoneen sisältöä ja sitä selvisikö kaikki vaatteet kuumasta kylvystä ongelmitta. Moro!

Powered by Qumana

6 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Söpöjä asusteita pienelle! Tsempityksiä viime metreille :)

Mie oon noista pesulämpötilajutuista aikalailla samaa mieltä sun kanssa. Lakanat ja pyyhkeet tulee pestyä aina 60 asteessa. Ajatuksenakin kyseisten vermeiden peseminen 30 tai 40 asteessa tuntuu vastenmieliseltä. Kuluttakoon sitten kuinka paljon energiaa tahansa.

MevrouwWalvis kirjoitti...

Söpöjä neuleita! Mä en ehtinyt tekemään valmiiksi juuri mitään - paitsi sen vauvan;) Toivottavasti Otus pian jättää vuokrayksiön!

Samma kirjoitti...

Onpa hassua, että myydään kestovaippoja noin alhaisin suosituslämpötiloin. Mä pesin aina vaippani (tai siis Pojan vaipat...) kuudessakympissä ja säännöllisin väliajoin myös 95 asteessa.

Toivotaan, että Otus pian kyllästyy lämpimään yksiöönsä ja haluaa tulla tutustumaan pakkaseen!

Marika kirjoitti...

Voimia !! On ärsyttävää odottaa ja odottaa. Minulle meni molemmat lapset yliaikaisiksi. Reippaasti. Toisen kohdalla mutsi soitteli melkein päivittäin että joko nyt. Joku kerta tokaisin että no onhan se syntynyt jo aika päiviä sitten mutta ei ole muistettu sulle ilmoittaa.....;-D
Ihania neuleita. Olen muutaman tuollaisen takin tikuttanut hyväntekeväisyyteen ja nytkin on yksi työn alla lahjaksi.

Heidi kirjoitti...

Suloisia neuleita pienelle :) . Jaksamista odotukseen!

Eevu kirjoitti...

Heidi, Marika ja Tess: Kiitos kannustuksesta ja kommenteista.

Samma: joo, mä en pysty käsittämään, miten niistä vaipoista saataisiin puhtaita niin alhaisessa lämmössä. Sanomattakin selvää, että vaipat jäi eBayn hellään huomaan. ImseVimsen AIOt, joita on kahdet, saa ihan rauhassa pestä 60-90 asteessa.

Rva. Valas: tässä vaiheessa mä saattaisin mielelläni vaihtaa nämä valmiit työt vauvan tuoksutteluun.