maanantai 2. elokuuta 2010

Hämäläinen joulupukki

Viimeinen joulun 2009 joululahja valmistui keskelle helteitä. Monen mutkan kautta isän sukkien ohjeeksi päätyi Nancy Bushin Spey Valley, samalla tuli vihdoin korkattua Knitting On the Road. 

Uutena asiana itselleni opin virolaisen vikkel(i)raidan, joka poikkeaa aika tavalla kotimaisesta vikkelistä. Ilmeisesti osalle neulojista virolainen, poikittainen vikkel(i)raita on tutumpi, kuin kotimainen kaksinkertaisesta nurjasta muodostuva vikkelikuvio. Itse puhun kotimaisen vikkelikuvion kohdalla hirtetyistä nurjista. Kuten sanottu, pohjimmiltaan nämä kaksi ovat aivan erilaisia. Virolaisessa tekniikassa muodostuu poikittainen raita neuleen pintaan ja suomalaisessa kaksinkertaiset nurjat muodostavat kuvioita, jotka on usein sijoitettu sukan sivuille ja mahdollisesti keskitaakse muodostamaan raitaa. Vikkelikuvioista lisää Kyllikki Mitronen ja Maija Nieminen: Suomalainen sukkakirja, WSOY 1980 ja Kyllikki Mitronen ja Liia Vilkkumaa: Sukkasillaan, Tammi 2005.

Ojennus
Yön ritari (Ravelry)
Malli: Nancy Bush Spey Valley, kirjasta Knitting On the Road
Koko: 41, ohjeen mukaiset 63 silmukkaa
Lanka: Wollmeise Twin, värissä Mitternacht
Puikot: KnitPro 2.5mm  koivuiset sukkapuikot (15 cm)
Menekki: 109 grammaa
Muuta: Kantalapussa vahvistettua neuletta. En edelleenkään suostu uskomaan, että sileä oikea on kulutuksen kestoltaan yhtä hyvä. Pidän myös vahvistetun neuleen ryhdistä. Kanssaneulojalta opin, että vikkel(i)raita pitää neuloa napakoilla silmukoilla. Ja kyllä, ei tekstiilityönopettajatkaan kaikkea tiedä. Maisema Längelmävedeltä.

Sukkien nimi viittaa toki Batmaniin, mutta mutkan kautta. Isi on ollut nuoruuteni öiden ritari hakiessaan tytärtään ensin Skodalla (kyllä, sellaisella kommunistiajan tsekki-skodalla) Jovin diskosta ja myöhemmin ihanaisella, punaisella Pololla Lahden yöstä. Isi on se oikea Yön Ritari!

Sukkaposeeraus
Työt alkavat parin viikon kuluttua. On ehkä jo aikakin siirtyä takaisin sorvin pariin. Tosin tällä viikolla ei suunnitella opetusta, koska kaupunki on päättänyt säästää viiden päivän palkan ja katkaissut hetkeksi työsuhteeni.

Ennen lukuvuoden alkua pyrin esittelemään muita kevään ja kesän aikana valmistuneita töitä, antaa kuvakavalkadin Saksan matkasta ja mutista äitiysvaatteiden ilosta. Hei, kuminauhat vyötäröllä ja mun lantio mahtui M-koon housuihin, hurraa! 



Powered by Qumana

Ei kommentteja: